«Діти не будуть запихуватися булками та незрозумілими піцами» – Клопотенко про нові норми харчування у школах

До страв у шкільних їдальнях тепер можна додавати спеції, а кількість солі та цукру має бути мінімальною. Обмежується і кількість хліба у шкільному меню. Такі зміни передбачають нові норми та Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку. Відповідна постанова уряду була оприлюднена 6 квітня.

«Із важливого: дозволили спеції. То не про червоний перець, а про куркуму та ароматні трави. Тепер їх можна додавати до їжі. Для мене це дуже важлива історія, за яку я топив протягом багатьох років. Бо діти не заслуговують на сіру та прісну їжу», – прокоментував на своїй ФБ-сторнці нові норми відомий кухар Євген Клопотенко, який входить до робочої групи з реформування шкільного харчування та реалізує соціальний проєкт «Культура їжі I Cult Food».


Він також зауважив, що оновлені норми передбачають збільшення кількості фруктів та м’яса у шкільному меню та водночас зменшення кількості хліба, солі та цукру.

«Так, страви спочатку буде здаватися не такими насиченими. Але в перспективі українці навчаться відчувати природній смак продуктів. До того ж, зменшувати сіль та цукор будуть поступово, щоб діти встигли адаптуватися», – наголосив Клопотенко.

Він також повідомив, що разом зі своєю командою Cult Food розробить на основі нових норм чотирьохтижневі меню для шкіл, яке враховуватиме вимоги до цукру, солі та калорійності. Це будуть готові комбінації страв на кожен день, які зможе використовувати будь-яка школа.

Клопотенко наголосив, що шкільне харчування не зміниться в один момент – для впровадження змін потрібен час і багато роботи: «Системі треба десь 5 років, щоб збалансуватися та прийти до ідеальної форми, але тепер це буде легше, бо немає радянської протидії на законодавчому рівні. З часом їжа у школах буде настільки гідною, що діти не будуть запихуватися булками та незрозумілими піцами/бутербродами/цукерками».

 Джерело:http://osvmarker.com.ua/novini-osviti/3953/